Your search results

5 Tipů, jak zlikvidovat vosí hnízdo pod střechou?

Napsáno Dana Beková v 14. 5. 2024
0

Rozkvetlá zahrada vždycky láka všelijaký hmyz. Váš tulipán si oblíbí například černá včela, která vás sice může vyděsit, ale věřte, že je naprosto neškodná. A pak jsou tady různí škůdci, jako jsou slimák, anebo ještě hůř vosa. Vosí hnízdo na zahradě je vždycky problém. Navíc pokud vás ještě nezvaný návštěvník i ohrožuje, pak není na co čekat. Právě včasná reakce může výrazně zjednodušit řešení problému.

vosí hnízdo jak na to

Kdo je vaším nepřítelem?

Když pomineme nějakou zapadlou louku nebo les, tak vosí hnízdo můžete objevit v zahradním domku, kůlně nebo v dutině starého stromu. Vosa taková místa přímo miluje. Kromě toho je vosa i vaší zahradě hodně prospěšná. A čím? Vosa si velmi libuje v různých muškách nebo mouchách. Zakousne se do ní a v případě potřeby dorazí žihadlem. Ukousne nožičky i křídla a odnese si ji do hnízda. Taková lahůdka se pak stává krmením larev. Kromě much má ráda, také mšice. Zajímavý predátor, který může být i užitečný.

Jinak se dospělá vosa živí hlavně nektarem, ovocem a medovicí, protože obsahují cukr.  Důchod, jestli se tomu tak dá říct, tráví v hnízdě. Bylo zjištěno, že starší dělnice je n hlídají hnízdo. Dělnice vosy se dožívají 6 až 8 měsíců. Královna matka žije 1 až 2 roky

Samci nemají žihadla. Mají je jen samičky, dělnice nebo královna.

Další zajímavostí je, že zimu přežívá jen královna. Na jaře začne stavět hnízdo a klást trpělivě vajíčka. Před tím, než si vybere své ideální místo, kam se usídlí, provede speciální rituální let, při kterém krouží ve stále větší a větší vzdálenosti.

Likvidace hnízda

Ve zkratce jsme si řekli něco o vose. Je dobré znát svého nepřítele, co říkáte? Jenže co udělat před zahájením samotné likvidace? Vezměte si vhodný ochranný oděv, který by měl obsahovat holínky, džíny, dlouhé rukávy, rukavice a obličejový štít. Pokud se vosa cítí ohrožená, zaútočí na to nezapomeňte.  A které tipy jsou na likvidaci nejlepší?

1. Past na vosy

Je to jedna z možností. Past na odstranění hnízda je vhodná v případě, že se vos opravdu bojíte. Umístěte past na zahradu a dejte do ní nějakou sladkou náplň – nejčastější je to sladká šťáva ze sirupu. Taková dobrota vosu naláká dovnitř a už ji nepustí ven. Jedna životnost pasti je až 6 týdnů. Ten vosí hřbitov, pak vysypte.

2. Sprej na vosy

Nejpoužívanější způsob, jak se zbavit vos jsou insekticidy. Prodávají se ve formě sprejů nebo prášků, ale nezapomeňte je aplikovat hlavně v noci nebo brzy ráno. Vosy bývají neaktivní. Některé spreje mají pěnu, která vosí hnízdo zasáhne ze vzdálenosti 3 metrů. Účinkují okamžitě a zabijí je všechny.

3. Maketa z vosího hnízda

Proč při likvidaci nevyužít samotnou přírodu? Pořiďte si věrohodnou maketu vosího hnízda. Vosy se totiž cizím hnízdům vyhýbají a pokud se takové falešné hnízdo u vás na zahradě objeví, odletí pryč.

4. Vyhledejte odborníka

Jestli je vaše vosí hnízdo veliké, nebo si na něj netroufnete, nestyďte se vyhledat odbornou pomoc. Odborníci mají potřebné znalosti a vybavení pro řešení takových situací.

5. Babské rady

A jsou tu zlaté babské rady. Babičky totiž věděly, jak se takových hnízd zbavit. Nejúčinnější jsou silné a aromatické vůně. Proto vysaďte na zahradě bylinkovou zahradu. Taková levandule je opravdu k nezaplacení. Vítězem se stanete i s nadrceným hřebíčkem nebo citronovou kůrou. Ale pomůže vám i chilli.

vosí hnízdo a likvidace

Vosa nepatří mezi nejrychlejší zvířata světa, ale potrápit může. Doufáme proto, že se vám její likvidace podaří.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings