Your search results

Jaké jsou výhody a nevýhody parní trouby?

Napsáno Dana Beková v 29. 11. 2023
0

Jistou notnou dávkou nedůvěry se na parní trouby dívá neustále většina lidí. Převážně se zakládá na mýtech a mylných představách než na faktech. Nicméně, pravdou zůstává, že parní trouba zvládne skutečně vše důležité. Dokonce přidá i něco na víc. Takže pokud hledáte opravdovou kvalitu, a záleží vám na zdravé přípravě vašich pokrmů, zvážení pořízení takové trouby je nejlepší, co můžete udělat. Například v ní můžete zpracovat i papriku.

jak na parní troubu

Principy parní trouby

Příprava vašich oblíbených jídel v páře je nejen praktickou záležitostí, ale i nejlepším řešením pro vaše zdraví. A jak to celé funguje?

Kvalita připravených potravin je vždy zaručená.

Ze zásobníku vody je generována pára, která se dostane do trouby. Jak jsme již zmínili, kvalita potravin je opravdu velmi výjimečná. Parní trouby totiž využívají beztlakovou páru o teplotě 40 – 100° C, takže nedochází k narušování buněčné struktury potravin. Při vaření v parní troubě tak není třeba používat nezdravé tuky ani jídla dramaticky dochucovat. Pára jídlu ponechává vzhled, chuť a obsah všech důležitých látek. Pro méně zdatné kuchaře má navíc parní trouba nezanedbatelnou výhodu v tom, že v ní nelze jídlo připálit. Vyzkoušejte si například vytvořit dobrý stravovací plán!

výběr parní trouby

Snadné použití

Nemá smysl zdůrazňovat, že jde o nejšetrnější a nejzdravější způsob přípravy pokrmů. Při vaření totiž nemusíte kontrolovat, podlévat a tak dál, navíc je to i rychlejší. Odborníci se shodli na tom, že za výjimečný chuťový zážitek může právě souhra páry a horkého vzduchu. Využít většinou můžete přednastavené kombinované programy s různou intenzitou páry a horkého vzduchu.

buchty

Pára totiž zvýrazní chuť i barvu pokrmů, a to bez přidaných tuků a zbytečných ingrediencí, jídlo připravené v parní troubě je geniálně lahodné a nemá žádnou konkurenci.

V parní troubě můžete vytvořit prakticky cokoli.

Mezi opravdové vychytávky, kterými jsou parní trouby vybaveny, je ohřev talířů, kynutí těsta, výroba jogurtu, nebo zavařování. Jednoduché intuitivní ovládání všem napoví jak nastavit i tyto velmi užitečné programy a tím využít na maximum parní troubu, kterou vřele doporučujeme.

výhody parní trouby

Jaké jsou výhody?

  • Nenarušuje buněčnou strukturu potravin  
  • Nejsou potřeba nezdravé tuky
  • Nepotřebujete dochucovadla
  • Zachová si lákavý vzhled
  • Vaření je zdravé a šetrné
  • Šetříte čas   
  • I ohřívaná jídla chutnají jako čerstvě uvařená
  • Dokonce v nich upečete i dezerty z kynutého těsta  
nevýhody parní trouby

Jaké jsou nevýhody?

  • Po sražení páry na vodu se vrací do výrobníku 
  • Nese drobné zbytky pokrmů   
  • Čištění není nejjednodušší   
  • Vyšší spotřeba elektrické energie 

Při výběru parní trouby není rozhodující pouze cena. Podívejte se i na parní funkce. Jen některé modely mají plnohodnotné pečení v páře jako samostatné. Další jej nabízejí pouze s dalšími programy. Svoji roli hraje i nádobka na vodu, ve které se tvoří pára. U některých kousků je to samostatná přihrádka, jinde se jedná o rezervoár nacházející se na dně pečící komory. Nezanedbatelnou roli hraje i spotřeba energie. Ta bývá, v případě parní trouby, vždy o něco vyšší.

kvalita trouby

Pokud si tedy vyberete parní troubu, musíte si zakoupit i nějaké bylinky, které se vám pak při vaření budou hodit. Mimoto, rozhodně popřemýšlejte i nad vhodnou koupí digestoře.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings