Your search results

3 Tipy, jak zpracovat jablka

Napsáno Dana Beková v 2. 9. 2023
0

Jedním z nejtypičtějších ovocných stromů v českých zahradách je jabloň. Druhů je celá řada, záleží i na půdě a místě, kde se váš strom nachází. Taková jablka bývají přímo nejlákavější z celé sezony. Kam se na ně hrabou dýně, ze kterých si můžete udělat vydlabané ozdoby na hezký Halloween nebo švestky. Vlastní úroda z vaší zahrady krásně voní, chutná, a navíc ji můžete různě skladovat. Co si víc přát? Snad jen pár originálních nápadů, které vám pomohou si z vašeho stromu udělat dostatečnou zásobu. A kterou vám budou sousedi a známí jen závidět.  

Jak se poprat s úrodou?

Než začneme, pamatujte, že se nic nevyhazuje. Snažte se vaše jablka sesbírat přímo ze stromu, uložte je do vhodné přepravky a dejte je na chladné místo. Věřte, že i v březnu si budete pro svoji úrodu s radostí chodit.

1. Mošt

Kdo by neměl rád vylisovanou šťávu z jakéhokoli ovoce. Pokud nežijete někde na ostrově, a nemáte možnost sbírat čerstvé pomeranče, jablka budou hrát prim. Nemusíte vaší úrodu nutně převážet do moštárny, stačí když si vezmete vhodný mixer nebo odšťavňovač. Nakrájená jablka zbavte jadřinců i stopek a vložte je do zmíněného domácího spotřebiče. Jestliže si potrpíte na nějaké dochucení, vyzkoušejte přidat několik lžic skořice či kardamomu, pro výraznější chuť. Někdo má raději pro moštování sladší odrůdy, ale zase záleží na vás, i když taková jablka dávají i lepší a výraznější chuť. A jak dlouho takový mošt vydrží? Pokud máte dostatek místa v mrazáku, tak i 4 měsíce. Nicméně, jestliže takovou možnost nemáte, musíte ho buď zavařit (tady budete přemýšlet jestli zavařit nejdříve okurky nebo jablka), anebo spotřebovat do 5 dnů. Pak vám začne kvasit.

2. Alkoholický experiment

Tím se dostáváme k další myšlence, a to je velmi dobrý letní drink. Vyzkoušejte třeba cider. Jde o jablečné vino, které svým obsahem odpovídá alkoholu dvanácti až třinácti stupňovému pivu.  Taková osvěžující limonáda, se dá velmi snadno vytvořit. Potřebujete jen demižon a trochu cukru. A pak nechat v chladu do 10 stupňů Celsia po dobu 3 měsíců stát. Následně čirý mošt přelejte do nového demižonu, kde ho necháte dokvasit.  A pak čekat, alespoň tři dny. Druhou možností je pak pálenka z jablek (calvados). Ať se rozhodnete pro jakýkoli nápoj, nezapomeňte vše důkladně dezinfikovat, obzvlášť demižon nic neodpouští.

co vytvořit z jablek

3. Kompoty z jablek

Nápadů je opravdu celá řádka. Mezi nejpopulárnější jsou pak kompoty. Obzvlášť, když k jablkům přidáte skořici nebo zázvor. Pak i ten štrůdl jinak chutná a voní. Čistá jablka nakrájejte na malé kousky. Ještě před tím je zbavte slupek, ale nelitujte. Využijte je po usušení třeba do lahodného ovocného čaje. Následně naplňte umyté sklenice vaší úrodou a uložte na chladné a suché místo.

výroba z jablek

Skladovat a skladovat a skladovat

Jestliže máte jablka, která jsou vyložené krásná – bez škůdců, pak se můžete porozhlédnout po vhodném uskladnění. Již jsme to trochu zmínili. V prodyšných bednách, a za teploty, která neklesá pod nulu mohou jablka vydržet i několik měsíců. Nemusíte se tak v zimě stresovat, z nedostatku vašeho oblíbeného ovoce.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings