Your search results

Hlavní zásady a pravidla při plánování kuchyně

Napsáno LeaBalgova v 20. 4. 2021
0

Plánování kuchyně. Jedna z nejoblíbenějších činností při stavbě, či rekonstrukci domu. Plánování kuchyně bychom měli věnovat dostatek pozornosti, protože nám bude sloužit po mnoho let. Je tedy důležité, aby její složení bylo pro nás co nejkomfortnější.

Kuchyně je dominantou interiéru. Detailní a propracované naplánování kuchyně je tedy základ. Je třeba volit kvalitní materiál, vybavení a spotřebiče.

V článku si řekneme základní pravidla při plánování kuchyně a přiblížíme si její jednotlivé typy.

Tři pracovní centra

Základ tvoří spotřebiče, které umožní přípravu pokrmů. Pracovní centra dělíme na vaření (sporák a digestoř), mytí (dřez a myčka) a ukládání potravin (mrazák, chladnička, skříň na potraviny). Princip center spočívá v návaznosti pracovišť, která nám pomůže k praktickému a pohodlnému využití kuchyně.

Pro praváky je správné řazení jednotlivých center zprava doleva. Z chladničky jdu ke dřezu a hlavnímu pracovnímu prostoru, kde budu potraviny čistit, krájet a chystat. Poté k varné desce, kde budu potraviny tepelně zpracovávat. Pro leváky je uspořádání opačné.

Vaření

V praxi to znamená, že ve varném centru by měla mít varná deska (indukce) dostatek manipulačního prostoru. Na jedné straně alespoň 40 cm. Na druhé straně, v prostoru mezi varnou deskou a dřezem, budeme potřebovat více místa na krájení a přípravu pokrmů. Proto by pracovní plocha měla mít šířku 80 – 140 cm. Skříňka na uskladnění hrnců a dalšího často používaného nádobí na vaření by měla být umístěna v blízkosti varné desky, abychom měli vše po ruce. Vzdálenost mezi pracovní deskou a spodní částí horních skříněk je minimálně 50 cm. Digestoř umístíme tak, aby byla alespoň 65 cm nad varnou deskou a 75 cm nad plynovým, nebo elektrickým sporákem.

Standardem moderní kuchyně je trouba umístěna vysoko z důvodu praktičnosti (nemusíme se ohýbat) a bezpečnosti (v domácnosti s malými dětmi). Vhodné umístění trouby je 90 cm nad podlahou, tedy v úrovni očí.

Méně často pužívané předměty umístíme do nejnižší části spodních skříněk, nebo do nejvyšší úrovně horních skříněk, kde nám nebudou překážet.

Mytí

Na druhé straně dřezu necháme také prostor. Alespoň 40 centimerů. Zvolíme také vhodnou velikost. Malý dřez způsobí, že při mytí bude kolem spousta vody. Vhodný je dvojitý s odkapávací plochou. V blízkosti umístíme myčku, nejlépe pod hlavní pracovní plochu. Myčka, dřez a pracovní plocha tedy budou v těsné blízkosti pro lepší manipulaci se špinavým nadobím po přípravě pokrmů.

Ukládání potravin

Zóna pro skladování potravin. Chladničku umístíme na okraj pracovní linky, nebo do samostatné zóny mezi vysoké skříně, které představují dostatek úložného prostoru pro potraviny. Chladnička je vybavena spodními výsuvnými skříňkami, které jsou vhodné pro uchování zeleniny, ovoce, ryb a masa. Lednici s mrazákem odsadíme od zdi. Ideálně ve vzdálenosti alespoň 7 cm, aby se nepřehřívala.

Základní pravidlo stanovuje, že centrum vaření, mytí a úschovy potravin tvoří trojůhelník, jehož obvod nepřesáhne 8 metrů. Rozměry uvedené v jednotlivých zónách mají pouze doporučující charakter a mají posloužit k pohodlnému a praktickému sestavení kuchyně. Zároveň při plánování kuchyně musíme zohlednit, zda jsme praváci, nebo leváci.

Prostor a tvar kuchyně

Rozhodujícím faktorem při plánování kuchyně, jejího tvaru a velikosti, je prostor, ve kterém bude kuchyňská linka umístěna. Typ kuchyně znázorňují písmena I, L, U, nebo G. V případě, že máme dostatek místa, můžeme ji doplnit o ostrůvek, který je v posledních letech velmi moderní.

Typy kuchyně

  • Lineární (ve tvaru písmene I) – jednořadé uspořádání, které se hodí do malého, nebo úzkého prostoru. Je vybavena základním úložným prostorem a její šířka by měla být alespoň 180 cm.
  • Paralelní – dvě sestavy stojící proti sobě. Ideální řešení do průchozích kuchyní. Prostor mezi sestavami by měl být alespoň 120 cm, aby bylo možné proti sobě otvírat dvířka.
  • Rohová (ve tvaru písmene L) – tento typ patří v domácnostech mezi nejoblíbenější. Je vhodná do prostoru v kombinaci s obývacím pokojem, protože dobře odděluje jednotlivé místnosti. V nabídce kuchyňských studií nalezneme různé druhy rohových systémů.
  • Rohová (ve tvaru písmene U) – kuchyně ve tvaru U nabízí maximum úložného i pracovního prostoru. Díky obsáhlému množství skříněk, šuplíků a dalšího příslušenství musíme počítat s finanční náročností tohoto typu kuchyně. Pro komfortní využití kuchyně by prostor mezi stěnami měl mít alespoň 2 m.
  • Kuchyně s ostrůvkem – ostrůvek se hodí do prostorů, kde si můžeme dovolit opravdu velkou kuchyni. Výhodou ostrůvky je jeho univerzálnost. Na jedné straně může sloužit k přípravě pokrmů a na druhé straně jako barový pultík, či jídlení stůl. Díky tomu, že neuzavírá prostor, dodává místnosti vzdušný a otevřený nádech.
Kuchyně do tvaru U
Kuchyně ve tvaru U nabízí maximum úložného i pracovního prostoru.
Kuchyně s otrůvkem
Nespornou výhodou kuchyňského ostrůvku je jeho univerzálnost.

Při plánování kuchyně musíme počítat s tím, že v ní budou pracovat alespoň dva lidé. Z toho důvodu musí být dostatečně prostorná. Nezapomeneme také na dostatečné osvětlení. Centralní svítidlo v kuchyni můžeme doplnit například vhodně umístěným LED páskem na kuchyňské lince. Dáme si také záležet na rozmístění vypínačů, zásuvek a přípojky vody a plynu.

Kuchyň musí být nejen designově vzhledná, ale především praktická, bezpečná, pohodlná a prostorná. Zkrátka se v ní musíte cítit dobře.

Ikea plánování kuchyně

Ikea jako nábytkářká firma, která se zaměřuje na výrobu a prodej levného nábytku, nabízí možnost naplánovat si naši vysněnou kuchyni zcela on-line.

Program nabízí jednoduché plánování s výpočtem ceny. Využít můžeme také podrobný plánovač s 3D vizualizací. Uděláme si jasnou představu, jak bude naše nová kuchyně vypadat. Hotový návrh si můžeme buď vytisknout, nebo uložit přímo v programu. V prodejně s námi kuchyňští experti návrh podrobně proberou a poradí, jak dál postupovat.

Bílá kuchyně
On-line plánovač IKEA vám pomůže sestavit vaši vysněnou kuchyni.

Rady při plánování kuchyně

  • Nastudujte si vizuální stránku kuchyní. Barvu, odstín, dekor a styl. Ideálně osobně navštivte kuchyňská studia pro lepší představu. Načerpejte informace o všech detailech jako je příslušenství, kování, kvalita materiálu, otvírání dvířek atd. Nebojte se zeptat na všechny detaily.
  • Na návštěvě u přátel zkoumejte také. Ptejte se na jejich zkušenosti a postřehy.
  • Udělejte si seznam všech kladů a záporů, které měla vaše předchozí kuchyně. Od toho se odrazte.
  • Sepište si, co ve vaší nové kuchyni nesmí chybět.
  • Například IKEA nabízí možnost plánování kuchyně zdarma v jejich on-line programu. Uděláte si představu o její vizuální stránce a zároveň zjistíte její přesnou cenu.
  • Opatrně na aktuální barevné výstřelky, po čase by se vám mohli začít zajídat.
  • Myslete na údržbu. Například lesklá černá kuchyně je na údržbu náchylnější než bílá.
  • Obecné pravidlo tvrdí, že jaká kuchyně vás na první pohled zaujme, tu si nakonec koupíte. Myslete na to.

Zkuste také článek jak opticky zvětšit koupelnu, nebo kde a jak koupit interiérové dveře.

Zanechat komentář

Email nebude publikován.

Compare Listings